Arhitektura | Gradnja

Mi bomo preučili, načrtovali, projektirali, oblikovali in konstruirali hišo, prostor ali ambient. Le ta bo odražal estetske, funkcionalne, tehnične, trajnostne, cenovno dostopne, okoljske in socialne premisleke.  In potem “Srce spremeni hišo v dom.” Najboljša arhitektura bo tista, ki bo izpolnila svoj namen, bo spoštovana in jo bodo naslednje generacije obnovile zaradi njenih vrednot.

Hiša Kranjska gora

Program: Počitniška hiša
Lokacija: Kranjska gora, Slovenija
Projektiranje in gradnja: 2013-2014

Na lokaciji je stala hiša, zgrajena leta 1971, iz opeke, s siporex izolacijo. Investitor je kupil parcelo zaradi lepe lokacije ob potoku, primerne velikosti hiše in parcele, bližine starega mestnega jedra, ter pogleda na smučarske proge. Obstoječa hiša ni imela primerne razporeditve notranjih prostorov glede na potrebe investitorja, hkrati je bila tudi energetsko neustrezna.

Sedanji objekt je bil zasnovan s pritličjem, kjer se nahaja bivalni prostor s kaminom in pogledom na smučišča, jedilnico, kuhinjo, kopalnico in sobo. Stopnišče povezuje zgornje nadstropje kjer je skupen galerijski prostor odprt do ostrešja, dnevni prostor, jedilnica in priročna kuhinja. V tej etaži so tudi spalnice in kopalnica. Leseno hišo je izgradilo podjetje Rubner Haus iz smrekovega lesa. Izolacija je iz naravnih materialov. Fasada v nadstropju je iz macesnovega lesa, kakor tudi vsa okna in vrata na objektu.

Hiša Pohorje

Program: Počitniška hiša
Lokacija: Pohorje, Slovenija
Projektiranje in gradnja: 2011-2012

Plato na katerem stoji hiša Pohorje nudi odprte poglede. V osrednjem delu pritličja se nahajajo kuhinja, jedilnica in bivalni prostor s pogledom na galerijo v etaži in na zastekljeno steno proti zahodnemu soncu. Spalnici v zgornji etaži se odpirata proti galeriji. Celotno hišo je izgradilo podjetje Rubner Haus iz smrekovega lesa in izolacije iz naravnih materialov. Za ogrevanje je nameščen kamin Tulikivi, ki akumulira toploto, in ALU talno ogrevanje, ki zagotavlja kar največje udobje.

Hiša Nova vas

Program: Zasebna hiša
Lokacija: Nova vas, Slovenija
Projektiranje in gradnja: 2009-2011

Investitor, očaran nad prednostmi gradnje z lesom, se je odločil zgraditi hišo na podeželju. Lokacija na robu parcele ponuja prelep razgled na okoliške planine. Velikodušna zasteklitev dnevnih prostorov in jedilnice v pritličju omogoča pogled na okolico in proti Julijskim Alpam s Triglavom. Vhodna terasa gleda na staro družinsko hišo, ki stoji na parceli.
Hiša je bila zgrajena iz lepljenih brun Finnlamelli 202x260mm.

Hiša Zaka

Program: Počitniška hiša
Lokacija: Bled, Slovenija
Projektiranje in gradnja: 2009-2012

Hiša je bila prvotno zgrajena leta 1905 na zahodni strani blejskega jezera na pobočju hriba pod železniško postajo. Leta 1978 je bila prenovljena in dograjena. Uporabljala se je kot stalno prebivališče in delno za oddajanje tujskih sob. V letu 2008 so se lastniki odločili za prenovo hiše v vikend. Razširjena prenova je potekala po celotni hiši. Klet, odprta proti vrtu in jezeru, je bila obnovljena v zaključeno stanovanje, tako da je v vsaki etaži nastala ločena stanovanjska enota. Na željo investitorjev, ki so želeli zunanji prostor v drugem nadstropju, je bilo potrebno dodati balkon, ki je bil dovolj prostoren za mizo in stole. Hiša je bila restavrirana nazaj v prvotni slog s poudarjeno leseno predalčno konstrukcijo v podstrešni etaži.

Hiša Zgoša

Program: Zasebna hiša
Kraj: Begunje, Slovenija
Projektiranje in gradnja: 2006-2007

V letu 2006 je potekala obsežna prenova stare hiše, prvotno zgrajene okoli leta 1935 iz opeke in delno predelane leta 1970. V pritličju se vsi prostori – dnevna soba, študijska soba in jedilnica, odpirajo neposredno na vrt, tako da ima vsaka soba neoviran pogled v naravo. Strešna okna v mansardi preko odprtega stopnišča nudijo osvetlitev osrednjega jedra hiše, ki je bilo prej temno. Skupna površina hiše se ni spremenila, toda več svetlobe daje občutek večje hiše. V celotnem pritličju so vsa vrata drsna, kar daje občutek večje odprtosti prostora.

Brv Ljubljana

Kraj: Ljubljana, Slovenija
Arhitekturni natečaj: 2012

Arhitekturni natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za novo brv čez Ljubljanico med Ribjim trgom in Gerberjevim stopniščem.
Pri postavitvi brvi, ki je integralno povezana z Gerberjevim stopniščem, ne moremo mimo Plečnikovih ključnih nastavitev. Brv je nekakšen kontrapunkt stopnišču, če mu z druge strani lahko vrne pogled. Razširitev mostu pod podobnim kotom kot je stopnišče, omogoča bližnjico po diagonalah pri prečkanju reke in poudarek odprtin Gerberjevega stopnišča, kot tudi vhodov v rečni pristan in lokal Makalonca. Z druge strani, z Ribjega trga, pa z nevtralizacijo perspektive poudarimo tripartitnost Gerberjevega stopnišča, ki ji je pojačana perspektiva samega stopnišča ključni kontrapunkt.

V točki, kjer z Ribjega trga vidimo stranice mostu skoraj paralelno, postane poudarjena perspektiva samega stopnišča ključni moment sovpadanja nasprotij, kontrapunkt celotne ureditve, ki zazveni kot harmonija.

Most je zasnovan kot tanka in lahkotna ploščad (poseben beton s poudarkom na vitkosti), ki ne zapira pogledov proti Tromostovju in Šuštarskem mostu, ne z nabrežij, niti iz gladine reke . Predlagana lupina iz novega materiala »MasaRoce« in železnih armatur na polistirenskem jedru. Taka lahka gradnja omogoča predizdelavo na drugi lokaciji reke in enostaven in nemoteč transport po reki do mesta vgradnje.

Ograja je iz taljenega stekla, ki je močnejše in bolj primerno za uporabo na javnem prostoru od kaljenega stekla. Rahla motnost površine pričara videz vode in ni zahtevna za čiščenje. Steklo ograje je uporabljeno kot prevodnik svetlobe za osvetlitev pohodne površine.